| Στηρίζουμε αυτούς που έχουν ανάγκη: 2313323869 

Η ΑΝΤΗΡΙΔΑ στην Άνω Πόλη

Ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Παπαγεωργίου «Η Αντηρίδα» στο πλαίσιο των δράσεων του εκτός του Νοσοκομείου, οργανώνει μια δράση γνωριμίας και ξενάγησης αυτή τη φορά στην Άνω Πόλη.

Στις 10 το πρωί της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου 2013 έχουμε ραντεβού στη Μονή Βλατάδων. Ελάτε να γνωριστούμε και από εκεί μαζί με την εθελόντρια ξεναγό κυρία Αθηνά Μουρατίδου να περπατήσουμε και να μάθουμε για γνωστές και άγνωστες γωνιές της Θεσσαλονίκης. 

Θα ξεκινήσουμε από την Μονή Βλατάδων, γνωστή και ως Τσαούς Μοναστήρι, 80 περίπου μέτρα από τα τείχη του Επταπυργίου. Είναι το μοναδικό μοναστήρι της βυζαντινής περιόδου της πόλης που εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Θα επισκεφθούμε τον Ι.Ν. του Οσίου Δαυίδ, έναν από τους παλιότερους ναούς της Θεσσαλονίκης, χτισμένο στα τέλη του 5ου ή τις αρχές του 6ου αιώνα. Σήμερα σώζεται ένα τμήμα μόνο του ναού. Στην κόγχη του ιερού βρίσκεται η παράσταση του οράματος του Ιεζεκιήλ, ένα από τα σημαντικότερα έργα της παλαιοχριστιανικής ψηφιδογραφίας.

Ακόμα θα δούμε τον Ι.Ν. των Ταξιαρχών, η ανέγερση του οποίου τοποθετείται στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνα. Το ισόγειο είναι διαμορφωμένο σε κρύπτη, που χρησιμοποιούνταν για την ταφή των μοναχών. Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας έγινε τζαμί, με χαρακτηριστικό μιναρέ με δύο εξώστες, που συμβόλιζαν, κατά την παράδοση, τους δύο αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Τέλος, θα πάμε και στον Πύργο του Τρυγωνίου όπως τον έλεγαν οι Βυζαντινοί, γνωστός και ως πύργος της Αλύσεως ή πύργος του Πυροβολίου, που αποτέλεσε και το σημείο από όπου ξεκίνησε η άλωση της πόλης από τους Τούρκους το 1430.

Για όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στη δράση και για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνείτε στο 2313-323869 και στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επικοινωνία

Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, Θεσσαλονίκη
Περιφερειακή Νέας Ευκαρπίας, 56403

  • Τηλέφωνο: 2313323869
  • Φαξ: 2313323869
  • E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
     

  

Γίνε Μέλος

Στήριξε την προσπάθεια της ΑΝΤΗΡΙΔΑΣ:

ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ
 

 

ΓΙΝΕ ΧΟΡΗΓΟΣ

 

 

Ανακοίνωση: Ο Σύλλογός μας οικονομικά στηρίζεται εξ΄ολοκλήρου στις εισφορές των μελών του και τις δωρεές των φίλων του. Αυτοί είναι οι μοναδικοί μας πόροι και δεν επιδοτηθήκαμε ούτε επιδοτούμαστε από κάποιο ευρωπαϊκό ή κρατικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Ευχαριστούμε θερμά όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και αγκάλιασαν με ενθουσιασμό τις ιδέες μας.